Dél-Amerika őserdeiben őshonos növény a Theobroma cacao. A kakaófa hosszúkás, 15-30 cm hosszú termésében körülbelül 60 mag nő, ez a kakaóbab. A nyers kakaóbab 44%-a kakaóvaj.
A kakaóvaj egy ehető természetes zsiradék, enyhén csokoládészerű íze és aromája van. a fehér csokoládéban ez az egyetlen komponens.
A kakaóvaj fontos tulajdonsága, hogy 30 C fokon kemény, 36,5 C fokon testhőmérsékleten teljesen megolvad.
A kakaóvaj polifenolokat tartalmaz, melyek elősegítik a sebgyógyulást, és megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását. Magas E-vitamintartalma a bőrnek hosszantartó hidratálást biztosít.
Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a kiújulását.
Gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, és magnézium.
Foszfor tartalma segíti a csontok és a fogak felépülését, részt vesz az idegrendszer működésében. Vitamintartalma hozzájárul az energia- felszabadításhoz, a fehérjeanyagcseréhez, a sejtosztódáshoz, a kalcium felszívódáshoz és a reprodukcióhoz.
Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, koncentráltan fordulnak elő benne az antioxidánsok, lassítja a bőr öregedését.
Regenerálja a sérült bőrt, hidratálja, puhítja, segítségével a többi hatóanyag mélyebbre tud beszívódni.
Napozáshoz sokan használják, 5-7 fényvédő faktorral rendelkezik.