Kakaóvaj

Kakóvaj készítése és tulajdonságai

2017. január 17. 23:50 - Horváth Gyöngyvér

A héj felvágásával vagy feltörésével a magokat kiszedik. A friss magok, a kakaóbabok édeskés, fanyar, keserű ízűek, a kellemes fűszeres íz a fermentálás alatt alakul ki. A feldolgozási folyamat három műveletből áll, fermentálásból, mosásból, szárításból.

A magok fermentációja és száradása helyben zajlik le a további feldolgozásra többnyire ott kerül sor ahol a végterméket előállítják.

Száradás után tömegük a felére csökken.Ezután az osztályozás pörkölés és zúzás következik míg elkészül a finom kakaópor. Kipréselt olaját a kakaóvajat a gyógyszeripar hasznosítja.

A pörkölt bab az illatanyagokon kívül amit egy tonnánként 25 ml mennyiségben jelenlevő illóolaj okoz sok értékes anyagot tartalmaz.

A termesztés legfőbb célja csokoládé kakaópor és kakaóvaj előállítása a magvakból. Ehhez teljesen éretten szedik és azonnal felnyitják a bogyókat a magokat a pulpával együtt kiemelik néhány napra felhalmozzák és végül napon szárítják vagy más speciális módon előkészítik.

A kezelés során a nyálkás pulpa elbomlik a magok fermentálódnak keserű anyagaik lebomlanak és kialakul a kakaóaroma. Európában a fermentált és megszárított magokat megpörkölik meghámozzák és őrölve szívós zsíros péppé formálják amelyet cukorral és tejporral csokoládévá préselnek. A kakaóporhoz amelyből tejben felfőzve az ismert serkentő hatású ital készül a zsiradéknak mintegy a felét ki kell vonni a magpépből.

Ekkor halmozódik fel az ún kakaóvaj, ami fehér színű és 30 C körüli hőmérsékleten olvad.

A finoman olvadó csokoládékhoz adagolják, a fehér csokoládé alapanyaga, és sokféle édességé is, a gyógyszeripar is használja.

napdvitamin.jpg

A kakaóvaj különösen ajánlott nagyon száraz bőrre, intenzíven hidratál, még a legdurvább bőrt is megpuhítja, javítja az állagát.Az összetevők finom szerkezete és a bőrre gyakorolt előnyös hatásai miatt nélkülözhetetlen a kozmetikai ipar számára.

A kakaóvajat bámulatos bőrpuhító hatása miatt kedvelik, testhőmérsékleten olvad, azonnal puhává és selymessé teszi a bőrt.

 

Elterjedése az Amazonas medence esőerdeiben honos, ma a trópusokon világszerte nagy méretekben termesztik. Termesztése és betakarítása a legkedvezőbb fejlődési körülmények, a bőséges csapadékú egyenlítői trópusokon találhatók, legfeljebb 500 m körüli magasságig tápanyagban gazdag talajon.

Szólj hozzá!
Címkék: kakaóvaj

A bejegyzés trackback címe:

https://kakaovaj.blog.hu/api/trackback/id/tr615366480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása